Duurzaam

Duurzaam doel voor 2025

Elke reis heeft een bestemming. En de duurzaamsheidsreis van Endona gaat naar 2025. Niet de eindbestemming trouwens, maar de eerste tussenstop.

In 2025 wil de coöperatie 50% van het lokale* elektriciteitsgebruik zelf opwekken. Duurzaam! Het gebruik van aardgas zou dan 50% gedaald moeten zijn ten opzichte van het gebruik in 2014. Een mooi streven.

En met ‘Lokaal*’ bedoelen we het postcodegebied 8111 met zo’n 1500 huishoudens en bedrijven.

Duurzaam maar niet duurder

Klein beginnen, dat was het oorspronkelijke idee. Klein, maar groot genoeg voor het dorp. Elke Heetenaar moet kunnen profiteren van dit initiatief. Zo’n kleinschalig, geïsoleerd project kan als ‘duur’ worden gezien, omdat de ‘wet van de massa’ niet opgaat.

Toch gaat Energie Coöperatie Endona haar energie aanbieden voor een concurrerende prijs. Dat betekent dezelfde prijs als wat lokale afnemers nu betalen, maar liever nog iets minder.

De coöperatie heeft geen commerciële doelstellingen. Met eventuele winsten zullen nieuwe initiatieven opgestart worden waar alle leden van de coöperatie weer voordeel van hebben. Het zonnepark is een pilot, en de aftrap van een groot duurzaamheidsideaal. Heeten loopt hiermee voorop en zet een landelijke trend.

Duurzame alternatieven

De regio heeft voldoende potentie om ook alternatieve groene energiebronnen aan te boren.

Naast het zonnepark,  zal Endona ook onderzoeken of andere bronnen mogelijk kunnen bijdragen aan een verdere verduurzaming van het energiegebruik in Heeten. Denk o.a. aan bijvoorbeeld wind en/of biovergisting.
Ook wil Endona ondersteuning geven aan particuliere initiatieven, zoals zonnepanelen op schuren, in tuinen of parken.

Boerhof

Endona heeft de SDE-subsidie (Stimulering Duurzame Energieproductie) van Boerhof overgenomen. In de achtertuin van de projectinrichter komt een micro-zonnepark met 350 panelen. In het vierde kwartaal van 2017 zal de bouw starten. Ook deze stroom wordt via Endona lokaal aangeboden.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief!

 

Contact

Wilt u meer informatie of heeft u andere vragen? Neem gerust contact op:

Samenwerken aan Nieuwe Energie, mede mogeliik gemaakt door:

Energiefonds Overijssel