Energiepark Heeten

Inpassing in het landschap

Aan de rand van Heeten ligt 3,5 hectare grond waarop inmiddels het merendeel van de 7750 geplande zonnepanelen staan. De panelen worden verdiept geplaatst en afgeschermd door een grondwal met haag. Met deze inpassing wil de coöperatie zoveel mogelijk recht doen aan het landschap en tegemoet komen aan de wensen van omwonenden. Een mooi project dus, ethisch en esthetisch.

Innovatieve projecten

Energiepark Heeten is niet alleen een zonnepark om duurzame energie op te wekken. Het is ook een broedplaats voor innovatieve projecten om duurzame energie op te slaan, verkopen en distribueren.

Gridflex

Endona realiseert zonneparken om duurzame energie op te wekken. De energie die we opwekken, wordt verkocht door Energie Van Ons. Hoe mooi zou het zijn als we de energie opgewekt in Heeten, ook kunnen opslaan, verkopen en distribueren in Heeten? Samen met bewoners, bedrijven en kennisinstituten zijn we Gridflex gestart om met verschillende batterijen de mogelijkheden te onderzoeken en testen.
Lees meer

Flexcoop

Kunnen burgers, net als grootverbruikers, ook handelen op de flexibiliteitsmarkt voor energie? FLEXCoop, een project gesubsidieerd door het Europese programma Horizon 2020, onderzoekt de mogelijkheden. FLEXCoop is een volledig geautomatiseerde oplossing die vraag- en opslagactiva, zoals bijvoorbeeld warmtepompen en batterijen van elektrische auto’s, van vele huishoudens verzamelt en bundelt tot grote eenheden. Dit kan vervolgens worden gebruikt om energieopbrengst versus -verbruik van in balans te brengen. Deze flexibiliteit kan worden aangeboden aan de netbeheerders zodat zij pieken op het elektriciteitsnet kunnen voorkomen.
Lees meer

Wattflex

Er wordt steeds meer stroom opgewekt met zon en wind. Die leveren stroom zolang de zon schijnt en de wind waait en dat is niet altijd wanneer de vraag groot is. Om te zorgen dat er stroom geleverd wordt op het moment dat er vraag is, wordt het steeds belangrijker om regelbaar, flexibel vermogen aan te bieden. Via het project Wattflex maken we een blauwdruk voor een coöperatieve aggregator: een partij die opwek van energiecoöperaties (en huishoudens) kan bundelen en aanbieden op deze markten.
Lees meer

Winst voor de gemeenschap

Omdat Endona geen winstdoelstelling heeft stroomt de omzet terug naar de gemeenschap en kan gebruikt worden voor uitbreiding en nieuwe initiatieven.

 

Capaciteit

In zonneparkbegrippen is 3,5 hectare met 7752 panelen misschien een ‘kleintje’. Endona ziet dat anders. Want als je 600 huishoudens van stroom kunt voorzien, dan is dat gewoon ‘groots’. De capaciteit van het park is 2,2 Megawatt.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

Contact

Wil je meer informatie of heb je andere vragen? Neem gerust contact op:

Met dank aan

Samenwerken aan Nieuwe Energie, mede mogelijk gemaakt door:

Energiefonds Overijssel