Elektrische Deelauto in Raalte oplossing voor stikstofprobleem en parkeerprobleem?

7 november 2019

Zaterdag 9 november staat er op de energiemarkt bij het Hoftheater een demo-auto om kennis te maken met de meest milieuvriendelijke auto die bestaat: een elektrische deelauto. Richard Jansman is vrijwilliger in het bestuur van Energie Coöperatie Endona en is op zoek naar deelnemers die samen een auto willen delen. Dat kunnen particulieren zijn, maar ook bedrijven of overheden. We hebben abonnementen, maar losse huur kan ook, maar de basis moet gevormd worden door een groep vaste gebruikers om het rendabel te krijgen. Er zijn meerdere abonnementen: hoe hoger het maandbedrag des te lager de prijs per rit.

Daarvoor rijd je in de nieuwste Nissan Leaf met een rijbereik van 200 – 250 km. Deze auto is zowel voor korte als lange ritten in te zetten en je kunt er met 4 of 5 personen in. Het laden is gratis in heel Nederland en je kunt zelfs gratis bij supersnelle laadstations stroom tanken. Je reserveert de auto met een app op jouw smartphone.

Per auto hebben we minimaal 3 deelnemers nodig en willen we met minimaal 2 auto’s starten zodat je nooit misgrijpt. De Stationsstraat in Raalte heeft als Groenste Straat al serieuze belangstelling om met een groep buren hun eigen (2e) auto de deur uit te doen en samen een auto te delen. Je loopt weinig risico want je zit er maar 3 maanden aan vast.

Een elektrische auto op groene stroom stoot 0% CO2 en stikstof uit tijdens het rijden. Als je de productie van de auto meeneemt die in eerste instantie meer energie kost en ook de productie van de brandstof meeneemt dan bespaar je 70% CO2 uitstoot in vergelijking met een gewone auto. Rijd je op normale stroommix (vnl. grijs) dan loopt de besparing terug naar 30%, nog steeds een hele mooie reductie. Door een auto te delen met meerdere gebruikers win je nog meer omdat er maar 1 auto gemaakt hoeft te worden in plaats van 3 of 4. Eigenlijk zet je dan de winst-verdubbellaar in en je lost ook nog eens een parkeerprobleem op

Heb je belangstelling stuur dan een e-mail naar richard@endona.nl. We zullen binnenkort informatie bijeenkomsten organiseren. Zodra data en locatie bekend zijn wordt dit bekend gemaakt.

Elektrische Deelauto in Raalte oplossing voor stikstofprobleem en parkeerprobleem?
Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

Contact

Wil je meer informatie of heb je andere vragen? Neem gerust contact op:

Met dank aan

Samenwerken aan Nieuwe Energie, mede mogelijk gemaakt door:

Energiefonds Overijssel