Stijgende energietarieven

11 oktober 2021

De nieuwssites en kranten staan vol van de sterk stijgende energietarieven. Hiervoor zijn een aantal oorzaken, waarvan het tekort aan aardgas in Europa de belangrijkste factor is. Door deze sterk fluctuerende markt is het op dit moment niet mogelijk om maandtarieven te geven. Wel hebben we in overleg met Energie Van Ons een aantal ‘Veel gestelde vragen’ voor jou op een rij gezet:

Waarom zijn de energietarieven hoger?

De energietarieven op de groothandelsmarkt voor energie zijn al maanden fors aan het stijgen. Dit heeft voornamelijk te maken met het te kort aan gas in Europa en het herstel van de Europese economie na corona. Vraag en aanbod is op dit moment niet in balans. Dit zorgt er ook voor dat de prijzen stijgen. Het is nu onduidelijk wanneer de markt weer tot rust komt.

Wat betekent de stijging van de energieprijzen voor mij?

Heb je een vast tarief? Dan hoef je je geen zorgen te maken over je tarief tot het einde van je contract. Wil je weten wat de einddatum van je contract is? Of wil je weten wat je tarief is? Kijk dan op Energie VanOns Portal.

Gaan de energietarieven de komende maanden verder stijgen?

Hoe de energiemarkt zich verder gaat ontwikkelen is afhankelijk van verschillende factoren. Als het een zachte winter wordt, dan zullen de gasprijzen wellicht dalen. Als het een strenge winter wordt, dan zullen de tarieven wellicht verder stijgen. Het is op dit moment lastig te zeggen, hoe de markt zich gaat ontwikkelen.

Kan ik zonder energie komen te zitten?

Daar hoef je je geen zorgen over te maken. Als consument kun je niet ineens zonder gas komen te zitten. Energie VanOns heeft een goede solvabiliteitspositie en goede voorspelling gedaan over het verbruik van haar klanten. Als klant van Energie VanOns ben je dus ook deze winter verzekerd van groene stroom en C02 gecompenseerd gas.

Ik heb een contract met vaste tarieven. Wat moet ik nu doen?

Als je een vast contract hebt dan blijven je tarieven hetzelfde tot je contract afloopt. Wil je weten wanneer je contract afloopt? Kijk dan op Energie VanOns Portal. Zit je bijna aan het einde van je contract? Geen zorgen! Wij sturen je binnenkort een verlengaanbod.

Kan ik mijn variabele energietarieven nu omzetten naar vaste tarieven?

Dat kan zeker! Je kunt dit regelen via Energie VanOns Portal.

Kan ik mijn tarief ook voor langer dan 1 jaar vastzetten?

Je kunt je tarief bij ons voor maximaal 1 jaar vastzetten.

Hebben de stijgende energietarieven invloed op mijn voorschotbedrag?

Heb je een variabel contract of loopt je contact bijna af, dan is het verstandig om de termijnbedragen aan te passen op de nieuwe marktsituatie, zodat je behoed wordt voor vervelende verassingen achteraf.

Waarom stijgt mijn tarief voor energie als er een tekort is aan gas?

De groothandelsmarkt van elektriciteit is ook gewoon een markt van vraag en aanbod. Aan de aanbodzijde hebben wij diverse opwek mogelijkheden, zoals uiteraard zon en wind, maar helaas voor het grootste deel ook nog steeds kolen en gas gestookte centrales. De mate waarin de verschillende bronnen een aandeel hebben bepaald uiteindelijk het tarief op dat moment. Is er veel zon en wind opwek beschikbaar bij een gematigde vraag dan zijn de prijzen laag. Want voor zon en wind opwek heb je geen grondstoffen nodig, zoals wel het geval is bij kolen- en gascentrales. Een stijging van de grondstoffen van deze laatste twee vormen van opwek werken dus door in de elektriciteitstarieven op de groothandelsmarkten.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

Contact

Wil je meer informatie of heb je andere vragen? Neem gerust contact op:

Met dank aan

Samenwerken aan Nieuwe Energie, mede mogelijk gemaakt door:

Energiefonds Overijssel