Tarieven Endona

Energieprijzen

Zoals je weet zijn de energieprijzen de afgelopen periode enorm gestegen. Zo hard zelfs dat onze leverancier Energie van Ons op dit moment geen maandprijzen kan doorgeven. De prijzen op onze website (periode: december 2021 ) zijn dan ook niet actueel. Wil je meer weten, neem dan contact met ons op!

Vaak krijgen wij vragen over onze tarieven. Men wil weten wat energie bij ons kost, maar ook bestaat er kennelijk veel onduidelijkheid over hoe de energieprijzen nu tot stand komen.

Wij van Endona willen graag zo transparant en duidelijk mogelijk zijn, en zetten daarom alles even keurig op een rijtje. Endona heeft invloed op 3 drie aspecten, namelijk de netto stroomprijs, de netto gasprijs en de leveringskosten. Wij hebben als wederverkoper van onze leverancier Energie van Ons met hen afspraken gemaakt over de tarieven. Alle andere tarieven worden door de overheid bepaald en zijn voor iedereen gelijk en staan los van de energieleverancier.

Electriciteit

tarief bruto € 0.32280
tarief netto* € 0.14250
energiebelasting € 0.09428
opslag duurzame energie € 0.03000
btw € 0.05602

De prijs van electriciteit bestaat uit een netto tarief, waarover een energiebelasting, een opslag duurzame energie, en BTW wordt gerekend. Wij hebben slechts invloed op het netto tarief. Zoals je ziet bestaat het bruto tarief voor ca. 70% uit belastingen en opslagen.

Gas

tarief bruto € 1.39800
tarief netto* € 0.72171
energiebelasting € 0.34856
opslag duurzame energie € 0.08510
btw € 0.24263

Net als bij electriciteit bestaat de prijs van gas uit een netto tarief, waarover wederom een energiebelasting, een opslag duurzame energie, en BTW wordt gerekend. Ook hier hebben wij enkel invloed op het netto tarief. In dit geval bestaat de bruto prijs voor ca. 80% uit belastingen en opslagen.

Leveringskosten

electriciteit* € 57.00
gas* € 57.00

Elke energieleverancier bepaalt zijn eigen leveringskosten. Als je kijkt in onze tarieven-vergelijker zie je dat voor een deel hier het verschil gemaakt wordt. Endona rekent een reductie van € 30.00 wanneer je zowel electriciteit als gas bij ons afneemt. In de hierboven getoonde bedragen is deze reductie reeds meegerekend.

Netbeheerkosten

electriciteit € 250.83
gas € 181.56

De netbeheerder (in onze regio Enexis) bepaalt het tarief voor het gebruik van het netwerk. De getoonde prijzen zijn voor kleinverbruikers. Heb je een zwaardere aansluiting (3 x 35A of hoger), dan gelden zeer waarschijnlijk andere tarieven. Op de website van Enexis kun je meer hierover vinden.

Reductie belasting

energiebelasting € -558.56

De landelijke overheid rekent een reductie op de energiebelasting. Dit is een vastgesteld bedrag en voor elke afnemer gelijk. Dit bedrag wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld, en is dit jaar (2020) flink omhoog gegaan ter compensatie van de gestegen energiebelasting.

Alle getoonde prijzen zijn gebaseerd op de netto-tarieven van december 2021 . Zoals je inmiddels hebt geleerd wordt het grootste deel van de energieprijs echter gevormd door belastingen en andere kosten waarop wij als Endona geen invloed hebben.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

Contact

Wil je meer informatie of heb je andere vragen? Neem gerust contact op:

Met dank aan

Samenwerken aan Nieuwe Energie, mede mogelijk gemaakt door:

Energiefonds Overijssel