Wij kunnen niet verder springen dan onze polsstok lang is

4 april 2018

De aanleg van het grote zonnepark bij de rondweg in Heeten heeft tenminste drie maanden vertraging opgelopen. De productie van groene stroom begint naar verwachting niet eerder dan begin juli.

Met een mengeling van spijt en realiteitszin reageert het bestuur van de Coöperatie Energie door natuurkracht (Endona) uit Heeten op de tegenvaller. Een ongelukkige samenloop van omstandigheden veroorzaakte de vertraging. Er lag meer asbest in de bodem dan was voorzien en bovendien zorgde het weer voor vertraging van de sanering. Eerst was de grond te drassig voor zware machines, daarna konden arbeiders vanwege de vorst geruime tijd weinig tot niets uitrichten.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de productie van stroom begin april zou beginnen op het terrein van 3,5 hectares, maar die doelstelling is achterhaald. De saneringswerkzaamheden worden volgens penningmeester Loeck Tomassen naar verwachting komende week afgerond. Vanaf maandag 9 april egaliseren werknemers van het plaatselijke Loon- en Grondverzetbedrijf Jansen de bodem, teneinde deze in gereedheid te brengen voor de bouw van circa 7300 zonnepanelen. Daarmee kan volgens optimistische schattingen begin juni begonnen worden, zo meldt Tomassen.

Eerst moet volgens hem uit onderzoek nog blijken hoe lang de schroefpalen moeten zijn waarop de zonnepanelen zullen rusten. Dat hangt af van de stabiliteit van de bodem. Het duurt vervolgens enkele weken voordat de juiste schroefpalen geleverd zijn. Ook moeten er kabels de grond in. ,,Als alles meezit, kunnen we vanaf 1 juli in productie gaan.”

Endona hoopt binnenkort voor de levering van energie een partner te presenteren. De coöperatie uit Heeten beschikt weliswaar over de ontheffing van de Elektriciteitswet, op basis waarvan zij stroom mag verkopen, maar mist nog de minstens zo noodzakelijke kennis op dat gebied. ,,Dat is heel specifiek werk”, verklaart Tomassen. ,,Wij kunnen niet verder springen dan onze polsstok lang is.”

Het park langs de provinciale weg tussen Raalte en Holten zal jaarlijks 500 à 600 huishoudens van stroom voorzien. Tomassen verwacht dat Endona daarmee een rendement behaalt van ‘enkele duizenden’ euro’s per jaar. De coöperatie schenkt een deel daarvan aan duurzaamheidsprojecten in de gemeente Raalte. Ook kan Endona op den duur investeren in de bouw van een nieuw zonnepark.

[ bron: de Stentor ]

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

Contact

Wil je meer informatie of heb je andere vragen? Neem gerust contact op:

Met dank aan

Samenwerken aan Nieuwe Energie, mede mogelijk gemaakt door:

Energiefonds Overijssel