Zonneweide Torenallee Raalte slachtoffer van koperdiefstal

21 augustus 2023

Het zonnepark van Energiecoöperatie Endona U.A. aan de Wijheseweg in Raalte werd binnen 48 uur twee keer slachtoffer van koperdieven. De schade aan het park is enorm en staat niet in verhouding met de opbrengst van de dieven.

In de nacht van zondag 13 augustus op maandag 14 augustus forceerden dieven het toegangshek van Zonneweide Torenallee Raalte. Ze knipten de bekabeling door tussen de panelen en omvormers. Hierdoor werden 10 van de 18 omvormers uitgeschakeld. Voorzitter Edward Weening: ‘De partij die de stroomproductie reguleert meldde dat er geen stroom meer werd geproduceerd. Toen we polshoogte namen, zagen we dat de bekabeling was doorgeknipt en meegenomen. We schakelden direct de politie in en er is onderzoek gedaan. Helaas heeft dat nog niets concreets opgeleverd.’ Terwijl Endona bezig was met het treffen van extra beveiligingsmaatregelen, sloegen de dieven opnieuw toe in de nacht van dinsdag 15 augustus op woensdag 16 augustus. Opnieuw zijn er kabels doorgeknipt en meegenomen. De wijze waarop wijst op een ervaren en professionele bende.

Endona zet zich al jarenlang vrijwillig in voor de opwek van duurzame energie in de gemeente Raalte. Met de opbrengsten van de zonneparken steunt Endona lokale, sociaal maatschappelijke doelen. Zonneweide Torenallee Raalte is sinds 2022 productief en heeft al meer dan 4 miljoen kWh groene stroom geleverd: goed voor ongeveer 800 tot 900 huishoudens per jaar.

Endona is verzekerd voor diefstal en productieverlies. De diefstal heeft minimale financiële gevolgen voor de participanten en deelnemers van het zonnepark. Op dit moment wordt de exacte schade in kaart gebracht en nagedacht over hoe diefstal in de toekomst voorkomen kan worden. Edward Weening: ‘Samen met andere coöperaties in de regio treffen we extra maatregelen en denken we na over permanente oplossingen. Ook hebben we contact met de landelijke organisatie van Energiecoöperaties Energie Samen. Beveiligingsbedrijven laten weten dat iedere week drie zonneparken slachtoffer zijn van koperdieven. In Duitsland speelt het al langer en nu lijkt ook Nederland aan de beurt. Extra beveiliging is een enorme kostenpost, maar het lijkt onontkoombaar.’

Endona hoopt dat het zonnepark aan de Wijheseweg weer snel in gebruik genomen kan worden.

Zonneweide Torenallee Raalte slachtoffer van koperdiefstal
Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

Contact

Wil je meer informatie of heb je andere vragen? Neem gerust contact op:

Met dank aan

Samenwerken aan Nieuwe Energie, mede mogelijk gemaakt door:

Energiefonds Overijssel